Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
44086
Sted- og lokalitetsnummer
220102-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 18 m. Siderne noget ujævne efter gamle afgravninger. Græs- og lyngklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1924
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,40 m x 20,50 m. Overfladen skæmmes af mange Brud over hele Højen. Intet af disse er dog særlig dybe, omkr. 1 m. Lyng- og græsklædt i Ager.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 x 18 m. Siderne noget ujævne efter gamle afgravninger. Græs- og lyngklædt i ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFire store huller i toppen og større huller i siden mod NNØ og SV, men skaderne nu tilgroede tildels med tæt brombærkrat. Træer og større buske mod Ø. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, affladning af top, hul i top. Bevoksning: Græs, krat. Foto: S/H og F fra VSV og SØ (02.21-22).
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links