Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
300321
Sted- og lokalitetsnummer
190706-69
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Der findes ingenting i tingbogen Fortidsmindet er overpløjet allerede på ortofotos fra 1954.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi 16 Meter i Tværmaal, 1.40 M høi. Undersøgt. Intet.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 1.80 x 16 m. Stort Tophul. Højfoden noget afskaaret mod Vest. Græsgroet og beplantet med Gran og Fyr i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet er overpløjet allerede på ortofotos fra 1954.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links