Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
462533
Sted- og lokalitetsnummer
070608-33
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Stenkreds af 10 sten, ca. 0,6 m høje, indenfor kredsen 4 større og nogle mindre sten.

Undersøgelseshistorie

1923
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Langdysse ved Stranden paa en naturlig Højning. Tjørnekrat forhindrede nøje Konstatering af dens Tilstand. Den synes meget forstyrret, Randsten mangler over en stor Strækning af Vestsiden, og ogsaa andre Steder. Toppen af nogle Sten, som maaske er Kammerets Bæresten, ses omtrent midt paa Højen ved dens Østside. Der er ingen Dæksten. Bevoksning: 1988: Græs og LøvkratUd fra beskrivelsen er dette anlæg ikke senere genfundet, eller der er tale om en forveksling/fejlplacering med en anden langdysse i skoven.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStenkreds af 10 Sten, ca 0,6 m høje, indenfor Kredsen 4 større og nogle mindre Sten.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFrejlev Skov. Mål: 0,5 x 12 x 12 m. Højning, omsat med randstenskæde, nu med 13 sten, 0,5-1 m store, liggende i grund lavning (muligvis fra kammer ?). ** Seværdighedsforklaring ** Smuk beliggenhed. Desuden seværdig ud fra samspillet med de andre høje i området. Bevoksning: 1988: Græs og Løvkrat
2003
Museal berejsning - Kulturstyrelsen
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links