Faktaboks

Kommune
Assens Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
39143
Sted- og lokalitetsnummer
090415-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 2/10 1893, kammerh., hofjægerm. P.C. Greve Bille- Brahe-Selby til Brahesminde. 1/4 1948 Afmærkn.: MS 1893, adjunkt Boesen. Rundhøj, ca. 3,5 x 15-16 m, velbevaret. Tæt bevokset med træer og krat, i ager.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1893
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSmukt hvælvet høj. I SV-foden 2 tætsiddende fodkranssten, den ene næsten jorddækket, den anden knapt meterlang og med en SV-vendt flad facadeside ragende 0,3 m op. Adskillige større og mindre marksten - også helt nye - liggende spredt og i smådynger og - koncentrationer på højfoden hele vejen rundt. Nederste del af højsiden er afsvedet ved markafbrænding i år eller sidste år. Bundvegetationen er herved i meget høj grad udslettet, så højoverfladen delvis står som nøgen, blød sandjord, og større og mindre træer er helt eller delvis udgået. Det synes, at brombær er ved at (re-)etablere sig, og gyvel i færd med at nyindvandre på de afbrændte partier. Mål: 4x20x20 m. Bevoksning: 1987: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links