oversigt, set fra NØ
.
oversigt, set fra NØ
.
oversigt, set fra NNV
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292664
Sted- og lokalitetsnummer
010203-116
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Beskadiget høj, den vestlige trediedel bortgravet. Diameter nord-syd 8 m og øst-vest 10 m. Højde 1,7 m. Beliggende i den vestlige ende af et nordvest-sydøst gående skel. Bevokset med tæt, højt krat og små træer. Umiddelbart vest for højen ligger en stor 35 m lang avls- bygning. Højen er beliggende i skellet mellem matr.nr. 10a og 11b.

Undersøgelseshistorie

1977
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1977
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Gadehøj", beskadiget høj, den vestlige trediedel bortgravet. Diameter nord-syd 8 m, og øst-vest 10 m. Højde ca. 1,7 m. Beliggende i den vestlige ende af et nordvest-sydøst gående skel. Bevokset med tæt, højt krat og små træer. Umiddelbart vest for højen ligger en stor ca. 35 m lang avlsbygning.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links