Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
252813
Sted- og lokalitetsnummer
010104-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: Gilleleje 3mp (parcel 2). Journ.: 775/57: fredningsgrænse fastsat i anl. af bebyggelse. Ny beskrivelse: Høj, 2 x 15 x 16 m i øst-vest; nord- fod afgravet og nu støttet af en 1 m høj betonmur. En del af toppen afgravet og her nu en sænkning 3 x 4 m stor og ca. 6 m dyb. Et bælte på 5 m uden om højen fredet, bortset fra nordsiden mod Gilbjergstien. 1942: Høj 2 x 24 m. Toppen afgravet og en del af nordsiden afgravet. Græsklædt med lidt lyng.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn beskadiget Høi med Hul i Midten. 7' høi, V.-Ø. 50' i Diameter. No. [sb.] 11-13 kaldes "Gamle Svends' Høie" og ikke, som anført paa Mlbdsk., "Bjørstrup Høiene", cfr. Høiene No. [sb.] 5-7. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 24 m. Toppen afgravet og en Del af Nordsiden afgravet. Græsklædt med lidt Lyng.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Planlagt byggeri/anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtidfredn. grænse fastsat i anl. af bebyggelse. Ny beskrivelse.
1957
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj: ca.3,5 m høj, 15 m (ø-v) x 13 (n-s). Tidligere noget forstyrret gravhøj p.gr.a. nedgravet "solgryde" i højtop, hvortil en trappe fører fra vest. I den gamle beskrivelse angives hullet i toppen til at have været ca. 6 m dyb, men det har i følge ejeren kun været ca. 1,25 m dybt. Hullet er nu udfyldt med gradvis påfyldning af blade, grene o.lign. således at højens top nu er plan. På toppen står en bænk. Højens nordfod er afgravet og derefter sikret ved en betonmur ud mod en sti, som går langs kysten. Bevokset med løvkrat og en smule græs. Beliggnde i et hjørne af en sommerhushave omgivet af sommerhusbebyggelse. ** Seværdighedsforklaring ** En pæn høj med en fin udsigt over Kattegat. Ligger dog i en privat have. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links