Sten sydøst for højen - fra SØ
.
Oversigt - fra SV
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Egedal Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292845
Sted- og lokalitetsnummer
010602-71
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ganløse Ore afd. 809. Rund høj (tomt af stengrav). Diameter 8 x 7 m. Højde ca. 0,4 m. Fremtræder som en ringformet vold med en stor central grube. Voldens bredde er 2 m. Højen er fuld af knust flint og indeholder enkelte hånd- til hovedstore sten. Sydøst for højen ses en større stenblok 1,2 x 1 x 0,75 m, som muligvis stammer fra højen. I skov.

Undersøgelseshistorie

1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTomt af Stengrav, enkelte forslæbte Sten, noget Flint.
1982
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund høj (tomt af stengrav). Diameter 8 x 7 meter. Højde ca 0,4 meter. Fremtræder som en ringformet vold med en stor central grube. Voldens bredde er 2 meter. Højen er fuld af knust flint og indeholder enkelte hånd- til hovedstore sten. Sydøst for højen ses en større stenblok 1,2 x 1 x 0,75 meter, som muligvis stammer fra højen. I skov. F.53-1810.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet i 2008

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links