Oversigt - fra SØ
.
Foto, oversigt
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Gladsaxe Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
303066
Sted- og lokalitetsnummer
020303-14
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fredlyst af Søborg grundejerforening og Grønnemosegaard grund- ejerforening. Dekl. tingl. 19/1 1934 Afmærkning: M.P. En høj, "Garhøj", 3,25 x 18 m, stærkt afgravet mod nord.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn rund Høi "Garhøi", 18 Meter i Tv. 3,20 M høi. Næsten det halve af Høien mod Nord afgravet. Bevoksning: 1988: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høj, "Garhøj", 3,25 x 18 m, stærkt afgravet mod Nord. [Jvf.j.nr.91/34,145/43].
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensionerne iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Træforstærkede trin halvvejs til højtop mod sydøst. I mindre indgravning lavt på sydsiden en kampestensbesat, betonstøbt talerstol med front mod forpladsen i S, iflg. inskription bygget 1930. Et par spadestikshuller af ringe dybde på sydsiden og et par smalle og lidet dybe erosionskløfter for regnvand og måske færdsel. Bevokset med 6 forkrøblede ege, heraf 1 på toppen. Nogenlunde tæt urtevækst på højsider i Ø, N og V. Beliggende på legeareal til børnehave. Arealet dækket af velklippet græs. Et gyngestativ øst for højfoden er skjult bag højen og skæmmer derfor ikke. Støder op mod villavej med gode parkeringsmuligheder. ville vinde ved jævnlig rydning af urtevækster på højsiderne og ved retablering af græsdække under små-ege mod vest ud mod vejen - eller bedre ved fjernelse af træerne med undtagelse af et større på toppen og to mindre ved højfoden ihhv. Ø og SV. ** Seværdighedsforklaring ** Kunne ved let pleje blive rimeligt seværdig i sig selv, og udsigten fra højtoppen er ganske god. Bevoksning: 1988: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links