Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290920
Sted- og lokalitetsnummer
170805-92
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,3 x 20 m (Ø-V), 12 m (N-S). Lille hul i top, sænkning i sydlige del. Den nordlige trediedel er bortgravet. Delvis træbevokset i ager. I skel. Matr.nr. 5d: Høj i skel til matr.nr. 5y af Givskud.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 1.3 x 20 M. Skel over Toppen i Ø.-V. Nordlige Halvdel overpløjet og afgravet, sydlige Halvdel lynggroet med Kartoffelkuler rundt langs Foden. Sænkning ved Toppen. Bunden ved Midten urørt.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,3 x 20 m (Ø-V) - 12 m (N-S). Lille hul i top, sænkning i sydlige del. Den nordlige trediedel er bortgravet. Delvis træbevokset i ager.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1958
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links