Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240415
Sted- og lokalitetsnummer
180408-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,2 x 16 m. Lyngklædt i hede og bevokset med småbuske. I toppen et større, ret fladt krater (4,5 m i diam., 0,65 m dybt) i bunden af hvilken et lille hul (0,5 m dybt). Krateret åbner sig mod øst. Højsiderne ret uskadte. En grusgrav når ind til 1 m fra højens NNV-fod.

Undersøgelseshistorie

1892
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Grus-/sandgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Sænkning i top, tilgroet (restaureret). Lidt ujævne sider, bevokset med lyng, et løvtræ og graner opad NV-siden. Den gamle grusgrav ved VNV-foden er tilgroet og opfyldt med jern- skrot, netbure, planker og grenaffald. Planker og jernskrot rostet og mørnet samt mosgroet og delvis tilgroet (nok 15-20 år gammelt, men ser farlig ud, ingen indsyn). Højen er beliggende i en ældre (20-25 år) granplantage (tidligere hede), der ikke respekterer 5 m zonen SV, NØ og NV for høj. Bevoksning: 1991: Lyng og Nålekrat/-træer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links