oversigt, set fra NV
.
oversigt, set fra NØ
.
oversigt, set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322691
Sted- og lokalitetsnummer
020601-213
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 14 m i diameter, 1,1-1,5 m høj.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumI det nordøstlige hjørne af Gravhøj Skov, umiddelbart syd for skovvejen og jorddiget, ligger en høj. Højen ligger på den sydligste del af en bakkeryg og terrænet falder således mod øst, syd og vest. Højen måler 1,1 meter i højden set fra SV og 1,5 meter set fra NØ, og i diameter er den 14 meter.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links