Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
25293
Sted- og lokalitetsnummer
010110-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 2529-3, 2. Høj 3,6 x 23 m. I toppen et stort hul, tilgroet med nåletræer. Højen bevokset med uigennemtrængeligt buskads, men synes velbevaret. NMI: Høj 3,6 x 23 m. I toppen et stort hul, tilgroet med nåletræer. Hullet blev efter ejerindens udsagn i sin tid "gravet af nogle unge mennesker, der nu er døde af alderdom". Da man traf nog- le store sten blev arbejdet opgivet. Højen bevokset med uigen- nemtrængeligt buskads, men synes velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Høi med en større Nedgravning i Toppen og imod SØ, men ellers fuldstændig bevaret. V.-Ø. 69 ['] i Diam. Begge Høiene støde helt op til hinanden og ligge paa et fiirkantet Jordstykke, der er 132' langt og har følgende Brede: imod V. 46' og imod Ø. 60'. Bevoksning: 1989: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 3,6 x 23 m. I Toppen et stort Hul, tilgroet med Naaletræer. Hullet blev efter Ejerindens Udsagn i sin Tid " gravet af nogle unge Mennesker, der nu er døde af Alderdom ". Da man traf nogle store Sten blev Arbejdet opgivet. Højen bevokset med uigennemtrængeligt Buskads, men synes velbevaret.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1944
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1944
Anmeldelse fra privat - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid1944: Paatænkt fjernet af den tyske værnemagt.
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Mål: 4 m høj, 23 m (ø-v) x 17 m (n-s). Høj med ujævne sider og top. Syd- og sydvestsiden er stejle. I toppen er en større afgravning, som måler 2,75 m x 3 m og er næsten 1,5 m dyb med udgang mod SØ. Rundt om højfoden er der flere store rævegrave. På toppen står en træbænk. På toppen vokser græs, men ellers er højen dækket af krat (brombær, bregner) og løvtræer (eg, røn, birk). Beliggende i den sydlige del af have umiddelbart øst for 2529-2. ** Seværdighedsforklaring ** Selve højen er noget forstyrret, men ligger i en lille gruppe af høje, som ville syne meget flot, hvis vegetationen på de to høje 2529-2 og 2529-3. Bevoksning: 1989: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links