Randsten i V-side
.
Oversigt set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Hillerød Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
272860
Sted- og lokalitetsnummer
010108-128
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 2728:60 Gravhøj. 17 m i diameter, 4,5 m høj, omgivet af flere randsten.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal besigtigelse - NaturstyrelsenHøj beliggende på naturlig bakke, ca. 17 m i diameter og 4,5 m høj. Rester af randstenskæde med 10-15 sten. Enkelte større sten er muligvis rester af en 2. randstenskæde. Højen har været tilplantet men er først blevet erkendt ved seneste skovning.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Naturstyrelsen

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links