§29e - affald i sydvest, set fra SØ
.
Oversigt, set fra VNV
.
Oversigt, set fra NNV
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
523614
Sted- og lokalitetsnummer
060403-61
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Ibsker Anselig høj, "Grydehøj", 4-4,25 x 25-27 m. Noget afgravet i SV-siden fra ældre tid. Træbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Grydehøi" er en stor smuk Jordhøi kun lidt beskadiget i Sydkanten, men ellers hel og rund. Bevoksning: 1986: Græs og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig træbevokset Høj "Grydehøj" i Ager. Tvm. 25 - 27 m., Højde 4.0 - 4.25 m. Noget afgravet i Sydvestsiden fra ældre Tid.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Grydehøj". 4,2 x 28 x 23 m. I S er ca. 1/4 af højen bortgravet i ældre tid. I N en noget mindre, men dog ca. 5 m bred og 3 m høj, gammel indgravning, der er næsten fyldt op med affald, hovedsagelig i form af flasker og glas (i hundredvis !) iblandet en smule plastic. At dømme efter tildækningsgraden (m. løv og nedfaldne grene) samt efter flasketyperne er det dog nok mindst 12-15 år siden, der sidst har været anbragt affald her. Det samme gælder en anden og mindre bunke mere blandet affald (plastic, jernbøtter, glas) på højens SV-fod. På NØ-foden er anbragt en smule haveaffald (staudestængler o.lign.) af nyere dato, samt en mindre bunke marksten af ældre dato. Bør plejes af hensyn til udsigten mod højen fra offentlig veje i NØ og V, samt samspillet med områdets øvrige høje. I forbindelse med plejen fjernes affaldet. Bevoksning: 1986: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links