Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312217
Sted- og lokalitetsnummer
030603-97
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Grydehøj", 4 x 20 m. Stor indgravning mod SV. Den syd- østlige del afskåret af dige. Delvis træbevikset i ager.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRester af en meget anselig Høj, "Grydehøj" kaldet, 16' høj og ca. 100' i Diam. I dens sv. Side er der foretaget en stor Indgravning, hvorved det har vist sig, at der er Stenkjerne i Højen, dens s. og sø. Del er afskaaret af et Stendige. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Grydehøj", 4 x 20 m. Stor Indgravning mod SV. Den sydøstlige Del afskaaret af Dige. Delvis træbevokset i Ager.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, Grydehøj. Stor afgravning mod SV. Her er smidt marksten og lidt affald i form af grene. Den sydøstlige del delvist afskåret af dige. I østlige del af højen rager en stor sten frem (fra megalit?) I nordlige højfod ses 2 randsten, her er højfoden lidt afgravet. Højen skæmmes af marksten, der er smidt delvis op af højfoden delvis op af skellet. Dyngen ligger ud til vejen hvorfra højen har en monumental virkning. Op over højens østlige side er slidt et par stier - her nogen vegetation. Højen bør ryddes for buskads og mindre træer, derved vil den blive mere synlig. Mål: 3,8x165,7x12,5 m. ** Seværdighedsforklaring ** Højen beliggende ud til vej på højt punkt, monumentalt placeret. Adgang af trampet sit på dige. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links