Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
39067
Sted- og lokalitetsnummer
210101-83
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: art. nr. 8, k.bl. 4, parc. 20/12 (1-4). Høj, 1,70 m høj, 22 m i diameter. Omridset noget udflydende, ligesom top- og sideflader er ujævne. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, c 1.50 m. høj, Diam 19-21 M. Noget ujævn, men ellers tilsyneladende velbevaret, i Øst er Vejspor. I Krat. [sb.]83-84 ligger i Hønning Plantage, den sydlige Del af denne udgøres af et Sandflugtsterræn, "Helmpolde", det er ikke usandsynligt, at der i dette findes Høje i nordlig Fortsættelse af den Række, der gaar langs Pulskrovej, men paavises kan det ikke.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,70 m høj, 22 m i diameter. Omridset noget udflydende, ligesom top- og sideflader er ujævne. Træbevokset i skov.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links