Faktaboks

Kommune
Holbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30245
Sted- og lokalitetsnummer
030705-33
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4 x 25 m. Lidt affladet top. Velbevaret. Tjørnekrat.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn kratbevoxet Høi. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4 x 25 m., lidt affladet Top, velbevaret. Tjørnekrat.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Høj 4x25x25 m, rundet og hvælvet med en svag aflang fordybning i toppen og lidt ned mod Ø, fra ældre gravning/færdsel? Nu en trampet sti op ad højside mod SV. Bevokset med ældre løvtræer og buske, samt nælder og mos. Den ligger ca 200 m fra skovvej og 1,3 km fra offentlig vej, meget højt på en skovbevokset græsås, vidt udsyn. Kunne ved pleje bliv ***, den ligger i skovbryn. Omtrent 5 m Ø herfor er en mulig højrest mål ca 1x25x25 m, bevokset mod Ø, selv om kodekortet kunne tyde på en højrække til og med Baunehøj?? Ejer: se 3024.6 ** Seværdighedsforklaring ** Stor høj, på ås, vidt udsyn. Bevoksning: 1983: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links