Faktaboks

Kommune
Roskilde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
33271
Sted- og lokalitetsnummer
020414-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Hanehøj", ca. 4,5 x 33 m. Toppen stærkt affladet. Ved foden nogle randsten delvis skjult af højfylden. Græs- klædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHanehøi. 100' i Diameter ved Foden, hvor der ses Randstene, delvis skjulte af Høifylden, 14' høi, men Toppen er stærkt affladet og V-Ø 50' i Diameter. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Hanehøj", ca. 4 1/2 x 33 m. Toppen stærkt affladet. Ved Foden nogle Randsten delvis skjult af Højfylden. Græskl. i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHanehøj. Højen måler ca 33x33x4,5 m med en ret flad top. Der er ingen synlig fredningssten, tæt bevoksning hindrer udsyn. Der er anlagt en kunstig rævegrav med cementrør ind i højfoden mod N. Gav forpagter besked om, at det var ulovligt, og der ikke fremover måtte graves. Forpagter og ejer nye på stedet, "rævegraven" var anlagt før deres tid - ikke bedt om at få det fjernet, da det ikke ses på afstand. Høj placering i terrænet på morænebakke med vidt udsyn, ca 1 km til offentlig vej. . ** Seværdighedsforklaring ** Stor høj, på morænebakke med vidt udsyn. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links