Oversigt af højen set fra syd
.
Oversigt af højen set fra sydvest
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
41127
Sted- og lokalitetsnummer
230102-117
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: grundbog Havnbjerg: bd. I, bl. 2, krtbl. 2, prcl. 37, art. 2. Høj, 1,8 x 24 m. Toppen afgravet og i forbindelse hermed er siden udfladet mod nord og nordøst. Af randsten er bevaret mod øst 1, mod sydvest 2. Be- vokset med urter og nogle træer.

Undersøgelseshistorie

1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,8 x 24 m. Toppen afgravet og i Forbindelse hermed er siden udfladet mod nord og nordøst. Af randsten er bevaret mod øst: 1, mod sydvest 2. Bevokset med urter og nogle træer.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Museal besigtigelse - Museet på Sønderborg SlotR 174: Rundhøj (rød). Tværmål ca. 18 m, høj ca. 1,75 m. 7 store randsten bevaret. En ujævnhed i toppen hidrører muligvis fra en tidligere gravning.
1985
Institutionssag uden journaldata - Haderslev Museum
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links