Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
38071
Sted- og lokalitetsnummer
200404-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Åbøl, art.nr.118, bd.III, bl.1, kortbl.1, prcl.14. Høj, "Heenhøj", 3,2 x 26 (Ø-V) x 38 m (N-S). Toppen ujævn og hullet. En del af nordvest-, øst- og nordsiden bortgravet. Bevokset med gra- ner i plantning ved gård.

Undersøgelseshistorie

1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3.25 M. høj, Diam. 33 M. Fra Vest er der gravet nær ind til Toppen, dog kun foroven. Mindre Afgravninger i NV. og Øst nær Foden. Lyng- og græsgroet i Ager, beplantet med Smaagran.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Heenhøj", 3,2 x 26 (Ø.-V.) x 38 m (N.-S.). Toppen ujævn og hullet. En del af nordvest-øst-og nordsiden bortgravet. Bevokset med graner i plantning ved gaard.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2001
Byggeri og anlæg - Haderslev Museum
2001
Museal besigtigelse - Haderslev Museum
2001
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Pleje bør foretages ved fortidsmindet. Det er noget tilgroet med buske og træer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links