oversigt, set fra syd
.
oversigt, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312741
Sted- og lokalitetsnummer
020404-80
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,2 m høj og 16 x 17 m stor. Med en ydre stenramme af op til halvmeterstore sten, hvoraf 25 er synlige i markoverfladen, samt en indre stenkreds på ca. 5,5 m i diameter, hvoraf dog den vestlige halvdel mangler. 7 af kredsens sten er synlige. Mellem de to kredse ses yderligere 5 sten. Indenfor den indre stenkreds er et meterdybt hul på ca. 3 m i diameter.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterRundhøj
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links