Oversigtsbillede - højen set fra NV
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
340523
Sted- og lokalitetsnummer
190203-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Højrest, 1,5 x 10 m i NNØ-SSV-lig retning og 7 m i Ø-V-lig retning. Ganske deformeret og for hovedpartens vedkommende sløjfet. Vestligste trediedel overpløjet, østligste trediedel afgravet ved vej. Resten uregelmæssigt forgravet i og ved skeldige.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2.80 M. høj, 18 M. i Tværmaal, fuldstændig udgravet ved en firkantet, 3 M. vid, utilgroet Nedgravning i Toppen, i Udgravning ses et par hovedstore Sten. I Foden mod S. Kartoffelkuler. Lynggroet, i Hede.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, 1,5 x 10 m i nordnordøst-sydsydvestlig retning og 7 m i øst-vestlig retning. Ganske deformeret og for hovedpartens vedkommende sløjfet. Vestligste trediedel overpløjet, østligste trediedel afgravet ved vej. Resten uregelmæssigt forgravet i og ved skeldige. Beplantet med dværgfyr i skellet, ellers græs i ager.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links