Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
160213
Sted- og lokalitetsnummer
110603-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Fredlyst ved en ikke til museet udstedt deklaration fra Hedeselskabet. Høj, 4,5 x 33 m. I top gravning 4-5 m br. 0,7 m dyb, åben mod syd. I østre side mindre sænkning. Lyngklædt på ryddet lyngklædt stykke i granplantage.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1905
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEn gl., tilgroet gravning fra top ned over S-siden. Hedeselskabet har en fredningsdeklaration på højen. I Hjælpensbjerg Plantage. Beskadigelser: Hul i top, ujævnheder i overfladen. Bevoksning: Græs, træer. Omgivelser: Plantage. Foto: KHT 14/8-79. Farve 1, opt. 9 fra Ø.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græs- og lyngbevokset høj på ikke opdyrket bakkedrag. Fra højen fremragende udsigt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links