Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
380710
Sted- og lokalitetsnummer
200402-38
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Hjartbro, art.nr.16, bd.I, bl.24, kortbl.13, prcl.67/10. Høj, 2,5 x 18 (N-S) x 23 m (Ø-V). Foden afskåret hele vejen rundt. Mod S er en del af højsiden afgravet og mod NØ findes en stor hul indgravning. I top og sider flere konkave afgravninger. Alle beska- digelser tilgroet. (Der pløjes for tæt på højen). Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.50 M. høj, Diam 20 M. I Nord og Syd er Foden afskaaren, i N.Ø. ses tillige en Indskæring i den, ret stor. Øst for Toppen ses en større Nedgravning, desuden flere Sænkninger i Højsiderne, i Toppen en mindre Sænkning. Alt, ogsaa Beskadigelserne er lyng- og græsgroet. I Ager.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2.5 x 18 (n-s) x 23 m (ø-v). Foden afskåret hele vejen rundt. Mod syd er en del af højsiden afgravet og mod nordøst findes en stor hul indgravning. I top og sider flere konkave afgravninger. Alle beskadigelser tilgroet. Græsgroet i ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links