Faktaboks

Kommune
Helsingør Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25306
Sted- og lokalitetsnummer
010408-55
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: 1a, afd. 23. Høj. Diameter ca. 11 m. Højde 1,5 m. Mindre beskadigelser i SØ. Bevokset med ca. 20 år gammel lærk, der er i ret god stand. Kraftig undervegetation af bregner. Meget kvas op- lagt på højen.

Undersøgelseshistorie

1977
Planlagt dyrkning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj. Diameter ca. 11 m. Højde 1,5 m. Mindre beskadigelser i SØ. Bevokset med ca. 20 [år] gammel lærk, der er i ret god stand. Kraftig undervegetation af bregner. Meget kvas oplagt på højen.
1977
Museal rekognoscering - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1977
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1982
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links