Faktaboks

Kommune
Helsingør Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25307
Sted- og lokalitetsnummer
010408-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Til matr. nr.: 1a, afd. 22 Høj. Diameter ca. 10 m. Højde ca. 0,75 m. Beliggende i skov med gamle bøge. Der er opsat en bænk i højens sydlige kant, hvor der også løber en lille vej. Højen syntes at ligge på et lille højdepunkt. Højens omrids er noget udflydende, men karakteren er klar.

Undersøgelseshistorie

1977
Planlagt dyrkning - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj. Diameter ca. 10 m. Højde ca. 0,75 m. Beliggende i skov med gamle bøge. Der er opsat en bænk i højens sydlige kant, hvor der også løber en lille vej. Højen synes at ligge på et lille højdepunkt. Højens omrids er noget udflydende, men karakteren ret klar.
1977
Museal rekognoscering - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1977
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1982
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bænken er flyttet væk fra højen

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links