7478 oversigt. Set fra ØNØ.
.
7462 oversigt. Set fra S.
.

Faktaboks

Kommune
Næstved Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
392622
Sted- og lokalitetsnummer
050211-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3926:22 Rundhøj. Ca. 30 x 27 x 3 m høj. Let afgravet vestside og affladet top. I den sydlige fjerdel af højen er rester af kampestensmure fra en iskælder. Af murenes kløvede kampesten er 2 skifter synlige.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI den umiddelbart til Haven stødende Skov [Engholm Skov] findes en større Høi, hvoi der er anlagt Iskjælder, rimeligvis en Gravhøi.
1977
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1977
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAfsætning på mb rettet i h.t. rapport.
1986
Museal besigtigelse - Museerne.dk
1986
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnseelig høj, ca. 15 m i diameter og ca. 2,5 m høj. På toppen en bænk og et ildsted af betonfliser. Moderne forstyrrelser i sydsiden og den sydlige del af toppen. Beliggende i skov. Afsat som høj med navnet "Hovedkarlehøj" på rytterdistriktskort fra 1770. Der må være tale om en oldtidshøj.
1986
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2017
Museal besigtigelse - Museum SydøstdanmarkRundhøj. 30 N-S x 27 x 3 m høj. Let afgravet vestside og affladet top. Fra højens SØ-hjørne til midt på højens top er formet en ca. 13 m lang og 1,8 m bred jordrampe. I den sydlige fjerdel af højen er rester af kampestensmure fra en iskælder anlagt og anvendt i 17-1800-tallet. Iskælderen har formentlig haft indgang fra vest og de indre mål af de synlige murresterer 3 N-S x 2,4 x 0,5 m dybt. Murenes kløvede kampesten ses i 2-3 skifter. En lavning i den sydlige del af højens vestside indikerer den tidligere indgang til iskælderen. En befæstet kørevej fører tæt forbi højfod i vest. Fortidsmindets placering på toppen af en bakke indikerer en datering til forhistorisk tid. Placering ca. 250 m SV for Engelholm gods.
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links