Oversigt - set fra NØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Hillerød Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
272727
Sted- og lokalitetsnummer
010504-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 2727-27, 32. Høj "Hulhøj" 3 m høj. Foden nærmest firkantet, og dens mål er: V: 18, N: 12, Ø: 20, S: 9 m. Der er gravet kraftigt af alle sider, mest dog Vest- og østsiden. Græsklædt. I ager.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Huulhøi", stærkt afgraven fra V. 11' høi,53' i Diameter Nø-Sv. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Hulhøj" 3 m. høj. Foden nærmest firkantet, dens Maal er: V: 18, N: 12, Ø: 20, S: 9 m.. Der er gravet kraftig af alle Sider, mest dog Vest- og Østsiden. Græsklædt. I Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Bevokset med 3 unge ege ved højfod i N, Ø og S samt en tilsvarende på toppen. Iøvrigt græsklædt. Beliggende i ager med vestfod få meter fra privat markvej. ** Seværdighedsforklaring ** Sammen med 2727:26 og :28-32 en særdeles seværdig gruppe. Også seværdig som enkelthøj på trods af de kraftige afgravninger af Ø- og V-side. Ikke offentligt tilgængelig, men privat markvej fører til højen fra offentlig vej i S. Tildels synlig fra offentlig vej i S. Herpå parkeringsmulighed. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links