Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390714
Sted- og lokalitetsnummer
200402-32
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Hyrup II, art.nr.4, bd.I, bl.26, kortbl.14, prcl.59/3. Højrest, 2 x 15 (Ø-V) x 21 m (N-S). Gennem midterpartiet en til- groet 6 m bred kløft, ca. 1 m dyb i midten. Den østre del af højen bortgravet ved grusgravning, den vestre del overpløjet og dyrket. Bevokset med græs i hjørne af ager. (Fint udsigtspunkt, yndet på egnen. Fredningsværdig på sin plads).

Undersøgelseshistorie

1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.25 M. høj, Diam 21 M. Gennemskaaret med en 6 M. bred Grøft. Mod Øst er Højen borttaget af en Grusgrav. Foden er afskaaren. Lyng- og græsgroet i Ager.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, 2 x 15 (ø-v) x 21 m (n-s). Gennem midterpartiet en tilgroet 6 m bred kløft ca. 1 m dyb i midten. Den østre del af højen bortgravet ved grusgravning, den vestre del overpløjet og dyrket. Bevokset med græs i hjørne af ager. Fint udsigtspunkt, yndet på egnen. Fredningsværdig på sin plads.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1966
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links