oversigt, set fra SSV
.
oversigt, set fra SSV
.
oversigt, set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322583
Sted- og lokalitetsnummer
020607-113
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 31 m N-S, 26 m Ø-V, 1,5 m høj. Et jorddige løber over østlige højside i N-S.

Undersøgelseshistorie

2015
Museal besigtigelse - Roskilde MuseumI den sydlige del af Indelukket ved Rye, ligger en stor flad høj lige indenfor det østlige jorddige og 300 meter nordøst for Raamose. Diget, som er orienteret nord-syd skærer den yderste østlige højside. Højen måler 1,5 meter i højden, 26 meter i øst-vest og 31 meter i nord-syd. Højen ligger i åben løvskov. Egetræer og græs vokser på højen.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links