Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Hedensted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30129
Sted- og lokalitetsnummer
170109-78
Anlæg
Rundhøj, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til NST, men ikke tinglyst: ************************** Høj. 1,5 x 20 m. I midten et krater 6 m i diameter og 1,5 m dybt. Højen er for­ment­lig brugt som den iskælder der har givet navn til ”Iskæl­der­skov­en". Græs- og urteklædt med et par træer på selve højen og en del opvækst. I gammel løvskov.

Undersøgelseshistorie

1994
Museal besigtigelse - Horsens MuseumHøj, 1-1,5 m høj og 20-25 m i diameter. Stort centralt placeret plyndringshul. Ligger på forholdsvist fladt terræn mod vest afgrænset af skråning. Placeringen tyder på, at højen er fra ældre bronzealder.
1995
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links