sti på vestlige højside
.
oversigt, set fra SSV
.
slid på østlige højside, set fra ØNØ
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302642
Sted- og lokalitetsnummer
010204-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Dekl. udst. 1/5 1860 (GI) 5 alen omkring stenen, udvidet 16/12 1893. Høj, "Julianehøj", ca. 4,5 x 32 m. En trappe fører op fra V til toppen, hvor der er rejst to murede G-I fundamenter. Beplantet i skov.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed det østlige skæl af Svanholm skov ligger på det højeste punkt i Horns herred (222' efter generalstabens kort) en til udsigtsplads omdannet gravhøj, "Julianehøj" kaldet. Højen er forneden tæt bevokset af et buskads. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Juilianehøj", ca. 4,5 x 32 m. En Trappe fører fra V op til Toppen, hvor der er rejst to murede G.I.-Fundamenter. Beplantet i Skov.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorG.I.-granitsten sydligt på topfladen. Nordøstligt herpå et 1 1/2 m højt teglstensfundament. Trappen på V-siden fremtræder nu som en let slidt jordsti med et enkelt granit-trappetrin øverst på siden. Bevokset med halvgamle bøge på alle sider med underskov af bøgepur og løvbuske. Bunddække af græs. Topfladen og sidernes øverste dele græsklædte. Beliggende i udtungning af gammel bøgeskov med skel mod ager 5-10 m fra højfod i N, Ø og S. Mål: 4,5x32x31 m. ** Seværdighedsforklaring ** På trods af størrelsen ikke synderligt seværdig, grundet den tætte bevoksning. Dog monumentalt beliggenhed højt i terræn med udsigt viden om. Offentligt tilgængelig gennem Julianehøj Skov. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Læs også om

Eksterne links