Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312554
Sted- og lokalitetsnummer
020611-113
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Julianehøj", 2 x 15 m; større lavning i top. Nyplantede graner. Beplantning tilladt.

Undersøgelseshistorie

1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Julianehøj", 2 x 15 m, større Lavning i Top. Nyplantede Graner.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorJulianehøj. Højen måler ca 2x15x15 m og ser rundet og hvælvet ud, nu tilgroet med store graner og tæt hindbærkrat, hvad der gør nærmere beskrivelse umulig - ingen synlig fredningssten. Højen ligger ca 50 m N for skovvej ovenfor stejl skråning, ca 300 m fra offentlig vej. Den ligger ret højt på kanten af en morænebakke, med stejle skråninger ned mod Ø, S og V. Den ligger i en ryddet lysning i en granplantage, hvor der vokser hindbærkrat.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links