Faktaboks

Kommune
Aabenraa Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
430917
Sted- og lokalitetsnummer
220106-118
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,60 x 11 m. Siderne mod V og SV afgravet. Ligger på bakketop.

Undersøgelseshistorie

1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4 x 25 m. Top affladet og skråner fladt mod nord. 1/3 af højen mod sø. bortgravet, siden står her lodret efter grustagning.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4 x 25 m. Toppen affladet og skråner fladt mod nord. På overfladen flere mindre huller, 1/3 af højen mod sø er bortgravet. Siden står her lodret efter grustagning. I den stejle brink ses det at højen er opkastet af undergrundsgrus, hvori striber af muld træder frem. Ingen større sten eller grave er synlige i brinken.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links