Faktaboks

Kommune
Sorø Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
342425
Sted- og lokalitetsnummer
040109-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 24/7 1879, gårdmand J.P. Hansen. Afmærkn.: MS 1908, løjtnant Lassen. Stenkreds af 37 sten. Diam. 13 m. Indenfor stenkredsen ses i overfladen en mængde større og mindre sten. Ligger i for- længelse af have og er bevokset med gamle egetræer o.a.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Kirkebjerg", en flad stenomsat Høj 39' i Diameter, nu fredlyst. Stenene saa store som 2-3 Heste kunne trække. Ingen af toppet Form. Bevoksning: 1983: Løvtræer
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStenkreds af 37 Sten, Diam. 13 m. Indenfor Stenkredsen ses i Overfladen en Mængde større og mindre Sten. Ligger i Forlængelse af Have og er bevokset med gamle Egetræer o.a.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStenkreds. Stenkreds på bakken Kirkebjerg, næsten intakt, 37 sten, diam. ca. 13 m. Kun enkelte sten mangler i kredsen, der er svær at overskue p.g.a. store løvtræer og vildskud. Stenene er gennemgående 0,4 - 0,5 m store og rager op til 0,5 m op over terræn. Der ligger flere sten af samme størrelse "løst" indenfor kredsen, der er ret jævn og jordfyldt, således at stenkredsen bedst ses fra ydersiden. Den ligger i gammel have nær skel mod V, ejeren holdt ikke området, der er ret tilgroet, var aldrig stødt på noget murværk / skeletter. Mod huset mod Ø og SØ, ned ad skråning, var stenlægning af hovedstore sten ca. 2,5 m fra kredsen.En vildfaren bisværm afholdt mig fra at gå for meget rundt ved anlægget. Ejeren fortalte, at der gik et sagn om, at stenkredsen var et fundament til en rundkirke, men en trold splittede det ad om natten, og så byggede man i stedet kirken ved Bjernede (ca. 3,5 km mod SØ). Ligger i privat have, ca. 80 m fra landevej. Ejeroplysninger på berejserblanket. ** Seværdighedsforklaring ** Stenkreds, fundament til rundkirke ? på bakketop "Kirkebjerg". Bevoksning: 1983: Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links