8972-2013
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
302652
Sted- og lokalitetsnummer
010207-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

MS 1930 H.C. Broholm Høj, "Klemhøj", 3,5 m h., 16 m br. i N-S, 19 m i Ø-V. Den sydlige fod afskåret af skeldige. Græsklædt med enkelte træer i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI det østlige skæl ligger en høj, Klemmehøj kaldet (bønderne angive etymologien hertil at være en tidligere ejers navn "Klemmensen"). Højen er udpløjet ved foden og tildels bortskåret. Dens diameter er omtr. 58'. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Klemhøj", 3,5 m h., 16 m br. i N-S, 19 m i Ø-V. Den sydlige Fod afskaaret af Skeldige. Græsklædt med enkelte Træer i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen så tilgroet, at mål ikke kunne kontrolleres, at FM-sten ikke kunne lokaliseres, og at overfladen ikke kunne inspiceres for skader. Top samt sider i N, Ø og V helt dækket af tæt krat af godt 1 m høje løvbuske, hvortil et par løvtræer ved østfod. Sydsiden græsklædt. Bunddække af græs og knæhøje urter, dog ubevokset bund i Ø og NØ. Beliggende højt i terrænet op mod skeldige. Sydfoden afskåret langs diget. Omgivet til alle sider af dyrket mark. Ved SV-hjørnet et markstensdepot. Ved V-foden henlagt en gammel harve. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. dog monumental beliggenhed. Ryddet for skæmmende krat dog ikke ringe. ikke offentlig adgang. Parkeringsmulighed på offentlig vej i Ø. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links