Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
533447
Sted- og lokalitetsnummer
060305-77
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 17 m. Noget afgravet langs siderne. Ubevokset skrænt mod S og SØ. Rævegrave i højen. Kratbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1876
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn middelstor ubeskadiget Gravhøi ca 15 Alen i Tværmaal og ca 5 Alen høi. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 17 m. Noget afgravet langs Siderne. Ubevokset Skrænt mod S og SØ. Rævegrave i Højen. Kratbevokset i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFritliggende, ganske smuk høj, græsklædt med træer. Overalt på højen ses udmundinger af rævegrave, hvis bunker af udrømmet jord noget har deformeret højen. 2,5 x 17,5 x 17 m. Ejeren, en venlig ældre gårdejer, fortalte at han selv jævnlig har skovet buskopvækst bort på højen, så den kunne blive græsklædt. De større træer hægede han derimod om af æstetiske grunde. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links