Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35222
Sted- og lokalitetsnummer
030208-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Koldhøj, 2,5 x 12 m. Velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNr.1. Tæt nord for Gaarden findes en velbevaret Rundhøi, som ved Pløiningen om Foden har faaet en næsten firsidet Grundflader med Sider mod Øst og Vest paa 64', mod Nord og Syd paa 51'. Da Høien ligger paa skraanende Flade, har den til de forskjellige Sider en noget forskjellig Høide, mod Vest er den omtrent 8' høi, mod Øst omtrent 10', mod Nord omtrent 13'. Høien er fuldstændig bevaret uden Huller eller Brud, kun er den noget affladet paa Toppen. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Koldhøj", 2 1/2 x 12 m., velbevaret.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Koldhøj". Højen måler ca. 3,5 x 19 x 16 m. i N-S-lig retning (noget større end tidligere beskrevet). Den er med ret stejle sider og lidt uregelmæssig overflade, alt tilgroet - ser dog velbevaret ud. Der ligger enkelte mindre marksten på højen, der er ret flad foroven, lidt skrå flade. Højens nuværende form skyldes sikkert ældre kreatur- og pløjeskader. Enkelte mindre buskagtige træer ellers tilvokset med græsser. Den ligger højt i terræn, ca. 100 m. fra offentlig vej. Ejeroplysning på skema. ** Seværdighedsforklaring ** Velbevaret høj, højt i terræn. Bevoksning: 1984: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Pæn høj med fin udsigt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links