2847 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312018
Sted- og lokalitetsnummer
030103-188
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Kovsen. Mindre græsklædt høj, 1,5 x 14 m på stor bakke. Stort hul i top, hvori enkelte mindre sten ses. Tilgroede huller i S- og N-side.

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Kovsen". Høj paa Toppen af en Banke. Bevoksning: 1983: Græs og Løvkrat
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Kovsen". Mindre græsklædt Høj 1,5 x 14 paa stor Bakke. Stort Hul i Top, hvori enkelte mindre Sten ses. Tilgroede Huller i S. og N. Side.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorKovsen. Mindre høj. I toppen ses en ca 4 m lang, 2 meter bred og 1 m dyb nedgravning. I bunden ses flere store sten. Højen er for en stor del vokset til i krat og omgivet af tæt fyrre/løvskov. Mål: 1,5x14x12 m. ** Seværdighedsforklaring ** Højen ligger påå top af bakke hvorfra der en en flot udsigt. Højen ligger dog ret langt fra alfarvej. Bevoksning: 1983: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bør pløjes.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links