Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
280334
Sted- og lokalitetsnummer
180605-20
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 2800 f.Kr. - 2351 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ved nyberejsning 1981 er C-høj konstateret sløjfet. *************************************************** Høj, 0,5 m høj. Helt omrodet og udvisket. Lyng i hede, ved kanten af en grusgrav.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 0.50 M. høj, 6 M i Diam. I Toppen er et Hul. Lynggroet i Hede.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 0,5 m h., helt omrodet og udvidsket. Lyng i Hede ved Kanten af en Grusgrav.
1950
Planering ved byggeri/anlæg - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Aflysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFrigivet til total sløjfning.
1975
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1975
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVedr. etablering af losseplads på stedet.
1975
Byggeri og anlæg - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1975
Anmeldelse fra privat - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidVed nyberejsning konstateredes, at sb.20, som er en C-høj, er sløjfet. Højen er derfor nu kun beskyttet af Museumslovens § 26.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links