Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
18137
Sted- og lokalitetsnummer
140706-186
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,7 x 18 m. Mod vest fra fod til top en ca. 5 m bred nu tilgroet ind- gravning. En del sten ses i højen og ved foden enkelte randsten. Græsgroet med enkelte fyr i udkanten af lille fyrplantning og på udyrket område, om- givet af ager.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1,7 x 18 m. Mod vest fra fod til top en ca. 5 m bred, nu tilgroet indgravning. En del sten ses i højen og ved foden enkelte randsten. Græsgroet med enkelte fyr i udkanten af lille fyrbeplantning og på udyrket område, omgivet af ager. Tingl 7/5 1949Høj. [[Fredet]]. [[SØ for højen udgravedes i 1961 en stenrække (436/61)]]. Bevoksning: 1991: Græs
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLav rundhøj i nordenden af et ca. 50 x 150 m langt N-S orienteret brakareal på dyrket mark. Et mindre vandhul i sydlige ende. På højtop et kunstigt anlagt stendyssekammer mindst 10 år gl. med 4 kæresten og 1 dæksten. Højen er ikke påført nogen fysisk skade herved. Gl. indgravning synes kun som en hulning, ca. 5 m lang N-S og 3 m bred Ø-V ved vestlige højfod og er helt tilvokset med græs. Ingen synlige randsten. Det kunstige dyssekammer påtales ikke p.g.a. sagens alder. Bevoksning: 1991: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links