Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
302619
Sted- og lokalitetsnummer
010202-151
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dekl. tingl. 29/10 1932 (Købt) Høj, "Lille Bregnebjerg", 2,25 x 15 m. Sænkning i østre side. Et skeldige støder op til østre fod. Træbevokset i plantning.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå den her til lodden hørende del af Bregnebjærg nord for gården ligger ved skællet til matr.no. 15a en ved dettes opkastelse til dels bortgravet høj, der oprindelig har været omtr. 132' i omkreds og vel 3-4 al. høj. I randen ses en krans af mindre stene.
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Lille Bregnebjerg", 2,25 x 15 m. Sænkning i østre Side. Et Skeldige støder op til østre Fod. Træbevokset i Plantning.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGanske velformet. Klædt i en ligelig blanding af græs og knæhøje urter med ganske mange vilde hindbær, især nederst på siderne. Beliggende ret højt i terrænet i lille plantage af især fyr op mod markens Ø-skel. N-fod få m fra plantagens nordskel mod dyrket mark. Ved skellet er ca. 10 m fra højfod opstillet en brændestabel, ikke skæmmende. Mål: 2,5x15x15 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig og ikke synlig fra offentligt tilgængeligt areal.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumPleje bør foretages ved fortidsmindet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links