Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
18124
Sted- og lokalitetsnummer
140707-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, med meget stor udgravning i midten.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, til dels ødelagt, Randen er bortpløiet til 2 F. Høide og i Midten er gravet et større Hul lige til Bunden, deri ses en stor Sten.
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj med meget stor Udgravning i Midten. Centralgrav mangler sikkert.[[Frigivet]]
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links