Faktaboks

Kommune
Lyngby-Taarbæk Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
30309
Sted- og lokalitetsnummer
020307-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Lille Månehøj", 3 m høj, 28 m bred i N-S, 18 m i Ø-V, 1/3 mod vest bortgravet. Fra vest en halvbueformet indgravning mod og over højens midte følgende jordsmonnets overflade. Krateret er gravet 7 m ind i højen og er mod vest 12 m bredt. Højen er græsklædt og bevokset med 9 store og større træer.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn rund Høi, hvoraf den vestlige Halvdel halvmaaneformet er afgravet. Midten synes at være naaet. Høiden er 3,15 Meter. Tværmaalet 25 Meter. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
1899
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjrest, kun halvmaaneformet Vold tilbage.
1962
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1962
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Lille Månehøj", 3 m høj, 28 m bred [?] i N-S, 18 m i Ø-V, 1/3 mod vest bortgravet. Fra vest en halvbueformet indgravning mod og over højens midte følgende jordsmonnets overflade. Krateret er gravet 7 m ind i højen og er mod vest 12 m bredt, Højen er græsklædt og bevokset med 9 store og større træer.[Jvf. 1548/62 om fredningen].
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontordimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Bevokset med 8 store bøge, stub af en niende. Iøvrigt græs- og urteklædt. Det i V-siden indgravede krater står nu med delvist sammenskredet Ø-væg ind mod højmidten. Ligger tæt op mod staldbygning, derfor krateret i V-siden. Til øvrige sider omgivet af hestefolde, adskilt af bræddehegn på højfoden, men uden at berøre denne. Hegn ikke ikke særlig skæmmende. Film: foto 1989:8:2 (MB). ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig, men synlig fra (privat?) vej til gården. Bevoksning: 1988: Græs og Løvtræer
2010
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderFortidsmindet flyttet i henhold til reliefkort.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet, indhegnet med trådhegn.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links