Faktaboks

Kommune
Halsnæs Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
27275
Sted- og lokalitetsnummer
010503-3
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 2727-5, 4, 6, 7. Høj "Lille Maglehøj", 3,5 x 20 m. Vestre side afgravet, men med tilgroet skrænt. Kratbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn smukt hvælvet Høi, flad i Toppen, 10' høi, 67' i Diameter Nord til Syd. En Fjerdedeel er fra Vest bortgravet saaledes, at den lodrette Linie fra Midten af den bratte Væg til Peripherien er 16' lang. I den lodrette Væg sees under Lyngskorpen et c. 4' tykt Lag lyseguul Jord, og derunder et c. 6' tykt Lag graalig Jord - begge Maal tagne paa Midten. Bevoksning: 1988: Løvkrat
1887
Museal grafisk eller digital dokumentation - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Lille Maglehøj", 3,5 x 20 m., vestre Side afgravet, men med tilgroet Skrænt. Kratbevokset i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner iflg. blå kort ikke eftermålt, men rimeligt sandsynlige. Højden dog måske lovlig stor. Næppe over 3 m. Skønt tilsyneladende saneret for ikke så længe siden overgroet med tæt løvkrat i knapt halv mandshøjde. Beliggende højt på bakke på dyrket mark op mod parcelhuskvarter i V. En grusbelagt sti slynger sig om V- og N-fod. N-foden lige lovlig kraftigt afgravet ved anlæg af stien. Kratbevoksningen bør ryddes igen og fremover holdes nede, til rødderne er døde. ** Seværdighedsforklaring ** Særdeles seværdig som indgående i gruppen 2727.4-7. Er dog for et spejlæg at regne ved siden af 2727:4. Offentligt tilgængelig. Parkeringsmulighed i nogen afstand i NØ. Bevoksning: 1988: Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links