6282
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140219
Sted- og lokalitetsnummer
110108-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 2,8 x 17m. Er føget lidt til med sand, og har en temmelig spids top.

Undersøgelseshistorie

1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNoget tvivlsom Gravhøj. Grushøjning af usikkert Tværmaal, 2.8 m. h. Mod Ø. dækket af Flyvesand, i øvrigt lyngklædt i Klit.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Højde 2,8 m. Lyngklædt i Klit. Sb.: "noget tvivlsom". NB. Sb. 9-18 kun iagttaget i Kikkert fra Lodbjerg Fyr paa Grund af Jordminer. Alle Høje kunde ses, og de lignede de andre Gravhøje i Klitterne i hvilke i Brud og Huller fandtes Flintaffald og altsaa er sikre.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"høj", affaldet top. MB rette (Sv.a. 19,20,21,22). Mål: 2,8x17x17 m.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Lyngklædt i klihede, vandresti forbi højgruppen. Højen adskiller sig fra klittoppene ved anden vegetation - p.t. stadig præget af vinterens sne og frost (?).

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links