F371318nv1
.

Faktaboks

Kommune
Assens Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
371318
Sted- og lokalitetsnummer
080220-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Lunghøj", ca. 18 m i tværmål, 4,0 m høj. Foden er til alle sider, især mod sydøst og sydvest, stærkt afplø- jet og står her med delvis åbne brud. Højens østlige del bevokset m. tjørnekrat; anselig. græsklædt, i ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Sløjfet ved land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn rund Høi "Loddehøi" er sløifet for mange Aar siden. Bevoksning: 1985: LøvkratDet er nok et spørgsmål, om A.P.Madsen overhovedet har set denne høj.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn anselig høj, Lunghøj, græsklædt i ager, ca. 18 m i tværmål, 4,0 m høj. Foden er til alle sider, især mod sydøst og sydvest, stærkt afpløjet og står her med delvis åbne brud. Højens østlige del bevokset med tjørnekrat.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtidanmeldelse fra Naturfredningsforeningen om pløjning for tæt til kanten af højen.
1956
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorIngen nye beskadigelser. Svage spor af de gamle. Foto 27 og 28, 29. Hele højen er vokset til i tjørn og hassel. Umuligt at bestige. Kontrollerede siderne for nye skader, men fandt ingen. Mål: 4x22x16 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ses viden om, ligger yderst på bakkekam. Bevoksning: 1985: Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Odense Bys Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links