Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390613
Sted- og lokalitetsnummer
210303-68
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,75 x 10 m. I skov. Højen ligger fysisk i Døstrup s, men fredet i Løgumkloster, da skoven matri- kulært hører der til.

Undersøgelseshistorie

1983
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 10 x 0,75 m. Svag fordybning i top. Bevokset med lærk.
1983
Museal besigtigelse - Haderslev Museum
1983
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningHøj, 0,75 x 10 m, I skov.
1984
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er meget udflydende og svær at få øje på i den tætte skov og krat. Overfladen er ujævn og overfladen er tæt tæt bevokset med lærk og birk.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links