Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra V
.
Oversigt set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1513103
Sted- og lokalitetsnummer
120306-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Lundsgård, Skovhusene m.m., matr.nr. 2b Høj, 1,5 x 10 m. Flad afgravning i toppen; siderne afgra- vet for fjernelse af randsten. Østsiden skredet ved sand- gravning. Bevokset med lyng, graner og buske, i hede og ager. Overført fra ikke-fredningsværdige 1961.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 1513:103, Status: C
1961
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVanskelig at afgrænse. Meget uregelmæssig knold. Hvad der er høj og hvad der ikke er, er ikke til at afgøre, måske oprindeligt lille høj på naturlig bakketop. Bevoksning: 1981: Græs og Nålekrat/-træer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumTræbevokset høj i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links