Oversigtsbillede - højen set fra N
.
Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oversigtsbillede
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
280982
Sted- og lokalitetsnummer
170818-309
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 2809:82 Gravhøj. 23,5 m (SØ-NV), 20,5 m (NØ-SV), 1,5 m høj.

Undersøgelseshistorie

2008
Museal rekognoscering - Sydvestjyske MuseerGravhøj, ca. 1½ mter høj og ca. 18 m i diamter lokaliseret i plantning øst for eksisterende højgruppe. Højen er beplantet med ældre nåletræsplantning, og der er NØ-SV -gående ældre plantespor henover højtoppen. Skal/bør tinglyses / om tinglyses. Fortidsmindet er ikke registreret / har intet fredningsnummer.
2012
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerHøj, 1,5 meter høj, 23,5 m SØ-NV og 20,5 m NØ-SV. Over højens SØ-fod går der en 60 cm dyb SV-NØ-gående grøft, ca ½ -1 m NV for selve foden. Grøften kan være en rest af et gammelt plantedige. Over højen er der endvidere 10 gamle NØ-SV-gående plantefurer af 10-15 cm dybde. Let udfladet højfod. Højen er tilplantet med nåletræer (ældre plantning) i udkanten af en plantage. Højen står i skov på alle ortofotos fra 1945 og fremefter.
2018
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerHøj, 1,5 meter høj, 23,5 m SØ-NV og 20,5 m NØ-SV. De tidligere på højen plantede nåletræer er for nyligt blevet fældet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links